- Cruelty Free
- Minimalizm
- Sürdürülebilirlik ve Yenilenebilir Enerji
- İklim Krizi ve Karbon Ayak İzi
Kâinatın son elli yılda büyük bir hızla geldiği bu noktada, insan merkezciliğinin sebep olduğu çevre sorunları ve İdeolojilerin/otoritelerin insanlar üzerinde kurduğu hegemonya beni rahatsız ediyor. Sizi de ediyorsa ki etmeli, bu yazıda bazı konulara değindim; çünkü daha az zararla mümkün olduğunca çabuk gidiş; dünyayla bağı olmayan bir insanın dünyayla meselesi olanlara bırakmak istediği evren için kafa yorduğu.
•Cruelty Free
Sanayi devrimi ve endüstrileşmeyle başlayan bu süreçte petrolü bulunca insanlık, plastik üretti. Çılgınlar gibi, her şeyi de plastik olarak aldılar, inanılmaz bir plastik sevdası hakim oldu dünyaya. Sonra baktılar ki plastik yok olmuyor anasını satalım ne yaptık biz. İçine sıçtılar dünyanın sonra aman nasıl düzeltelim.
Düzeltme üzerinden de propaganda devam etti. Bunu hâlâ iyi yürütüyor bazı markalar. İyi markayız biz, doğa dostuyuz. Fakat hayır asla değiller. En basitinden hiçbir günlük kullandığımız markanın üzerinde"cruelty free" ibaresi yok. Ya da bu logolar.

Bi kaç ay önce, alerjik bir rahatsızlıktan ötürü, doğal ürünleri araştırmaya başladım, öyle alerjik ki nefes alamıyordum. İşte araştırırken karşıma "Cruelty Free" logosu yani zulüm içermeyen ya da hayvanlar üzerinde test yapmayan, belki vegan, belki sadece deneysiz, ya da organik; özetle kimyasaldan uzak biraz iyi şeylerden bahseden sayfalar çıktı. Kimseye, hiçbir şeye zararı dokunmayan şeyler.
Sayfalar tamam var, listeler de var. Fakat bunları nereden bulup alırız? Çünkü inanılmaz yoklar. Marketlerde, kozmetik mağazalarında bulmak inanın çok zor bu etik markaları. Elimizin altında değiller, elimizin altında olmadıkları için de zaten durum bu.
Bio organik marketlerde, asla adını reklamını duymadığım tek tük ürünlerle karşılaştım. Ve pahalılardı. Bu yüzden dedim piyasada yoklar. Yani doğayı, zengin olmadan bile düşünemiyorsunuz. Bilinçli olmak için bile, belirli bir sosyal statü talep ediyorlar. Gerçi karbon salınımını da en çok aşırı tüketimleri ile varlıklı insanlar yapıyor. Aslında evet onların daha çok düşünmesi gereken bir mevzu bu. Bizimse yapabildiklerimiz bu yüzden çok sınırlı. Fakat arz talep meselesi buna çözüm getirecektir diye düşünüyorum, bu konudan bahsedildikçe bahsi yapıldıkça bu etik markalar bilinip çoğalacaktır. Çoğalsın artık ve de zaten lütfen. Bize dayatılanı sürekli kabul edecek değiliz.
Benimse bu süreçte şahsım adına ufaktan başladığım ilk şey kullandığım firmaların doğal ve deneysiz olduğunu araştırmak olmuştu. Bunun için;
"Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Eden bir hayvan hakları organizasyonu olan" PETA'nın ve LEAPİNG BUNNY'nin yayınlamış olduğu listelerden yardım almıştım.
Sonra araştırmalarım sonucu şu sayfayı keşfettim; @etiksecimler
Hatta web sitesi de mevcut etiksecimler.com
Paylaşımları hepimiz için yol gösterici olabilir.
Buraya kadar geldiysek artık evimizdeki ürünleri değiştirecek kıvama geldik demektir.
Bu süreçte benim de bir çok ürün deneme şansım oldu. O ürünlerin listesini de yazının devamına ekliyorum.
🌱Kullanıp memnun kaldığım ürünlerin listesi
Linkleri incelerseniz en azından göz aşinalığınız olur. Fiyatları nedir, nasıl yorum yapılmış, nereden buluruz bu markaları gibi sorular sorduysanız malum online alışveriş sitelerinde hepsi mevcut. Ancak şunu da buraya iliştirmek gerek; Cruelty free ve vegan ifadeleri birbirleriyle karıştırılmamalı.
•Cruelty-free tabiri bir ürünün hayvanlar üzerinde test edilmediğini ifade etmek için kullanılır.
•Ancak hayvanlar üzerinde test edilmeyen her ürün vegan değildir.
•Vegan ürünler, içeriğinde hiçbir hayvansal içerik ihtiva etmeyen ve hayvanlar üzerinde test edilmemiş ürünlerdir.
•Oysa bir ürün hayvanlar üzerinde test edilmemiş olmasına rağmen hayvansal içerikler barındırıyor olabilir." (Örn: keratin) içeriğinde hayvansal kaynaklı madde olan keratin bulunan bir ürün Cruelty Free logosunu sahip olabilir ancak Vegan değildir.
Yani "Cruelty Free" ve "vegan" ifadeleri farklı şeylerdir.
•Ek olarak
Helal sertifikalı ürünlerin akıbeti nedir?
•Bir firmanın deneysiz "Cruelty Free" olduğunu anlamamız için Helal sertifika sahibi firmaları araştırıp "Cruelty Free" sertifikası olup olmadığına bakmamız gerek.
Peki her helal ürün vegan mıdır?
-Hayır. (çünkü mesela İslam'da bal helalken, Veganlar balın, hayvansal içerikli olduğu için ürünler içerisinde olmamasını isterler.)
•Minimalizm ve Sürdürülebilirlik
Az eşya çok huzur. Bilinçsiz tüketimin sera etkisine sebep olup karbon salınımını hızlandırdığı artık bilimsel bir gerçek; minimalizm dediğimiz de işte bu yüzden evden tonlarca eşya atmak değildi, hiçbir zaman gereksiz almamaktı tüketmememekti. Gereksiz almayarak, ihtiyacımız kadar kullanarak, bu markaları araştırıp, özenle az ve öz alarak, sürdürülebilirliğe katkı sağlayabiliriz belki..
Fakat onca gürültüyü yapıp da sonra yine ticari kaygı yaşayıp, yenilikçi üretim ve sürdürülebilir evren için uğraşmak da bir yandan bana samimi gelmiyor. Önce marketlere hayvan ve doğa zulmü içeren ürünleri koymayacaktınız, sonra ucuz ve kalitesiz ürün üretip insanları çılgınlar gibi satın almaya ve hemen sıkılmaya teşvik etmeyecek, siz her şeye değersiniz propagandası üzerinden, parası olanın ahkâm kesebileceğini sandığı o noktaya getirmeyecektiniz.
Hava, su, toprak bedava evet şairin dediği, bedavaya para vermiyoruz diye değersizleştirip, değeri satın alınan şeylere indirgediğinizde, olmaz bi'şeyler. Bazı hatalardan dönülmez. Ürettiğimiz ve kullandığımız plastikler gibi ruhumuz da plastik artık, iflah olmuyoruz.
•İklim Krizi ve Karbon Ayak İzi
İklim krizi ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmeye beni Netflix'teki "Gezegenimizin Kritik Eşikleri" isimli şu belgesel itti.
Breaking Boundaries: The Science of Our Planet
1.Yürüyün ya da bisiklete binin.2.LED Ampul kullanın.3.Daha az et tüketin.
"Cowspiracy: Sürdürülebilirliğin Sırrı"
"Seapiracy: Denizlerdeki Komplo"
4.Bulaşık makinenizi dolmadan çalıştırmayın.5.Işıkları söndürün.6. Musluğu kapatın.7.Şişede su almak yerine, matara edinin.(plastik tüketimi çığ gibi çünkü.)8.Bambu yetiştirin. (çabuk uzar, diğer ağaçlardan dört kat fazla karbondioksit emer.)9.Güneş enerjisinden yararlanın.10.Doğada çözünen doğal poşet, torba, pişirme kağıdı ve streç film kullanın.11.Hibrit araç kullanın.(artık gözünüzü seveyim sıfır benzinli araç almayın.)
İleri okumalar:
https://www.dunyaenerji.org.tr
https://geridonusumekonomisi.com.tr
Yorumlar
Yorum Gönder