Sanat Tarihi ile ilgili olan notlarımdan derlediğim Gotik Mimariye ilişkin olan arşivim. Orta Çağ Avrupa sanatının en önemli üsluplarından biri olan Gotik üslup, ilk kez 12. yüzyılın 2. yarısında, siyasal değişimlerin ve ulusal devlet bilincinin yaşandığı Fransa'da ortaya çıkmış ve buradan yayılarak 15. yüzyıla kadar tüm Avrupada etkisini göstermiştir. Fransa ve Avrupa'da, bu üsluptaki eserlere Opus francigenum- Fransız işi denilmiştir. İtalyan hümanistleri 15. yüzyıldan sonra bu tarz işleri beğenmeyip Barbar Sanatı diye nitelendirmiş ve istilacı kavimler olan Gotları hatırlatacak biçimde Gotik kelimesi ile adlandırmaya başlamışlardır. Gotik, gerçekte bir mimarlık üslubudur. Romanesk Dönemde temelleri atılan Gotik üslupta, bilinçli olarak Romanesk üslubun özellikleri bir araya getirilmiş ve Orta Çağ kentlerinin katedralleri Gotik üslupta inşa edilmiştir. ![]() |
Saint Denis Katedrali - Kraliyet Mezarları, Fransa (1135-1144) Basilica of Saint-Denis Bu çağda katedral, düşünce ve sanatının anıtsal ifadesidir. Katedraller piskoposların öncülüğünde, halkın ve loncaların desteği ile yapılmıştır. Gotik katedrallerin ilk örneği rahip Suger tarafından planlanan Saint Denis Katedrali'dir. Suger'in, Fransızlara özgü milli bir mimari yaratmaya çalıştığı bu katedralde rozas (gül) pencere, batı cephede iki kule, transept, heykeller, ışınsal şapeller, sivri kemerler, kaburgalı tonoz gibi Gotik üsluba ait özellikler bir arada kullanılmıştır. ![]() |
Gotik kiliseler genellikle üç ya da beş nefli transeptli bazilikalı, planlı olarak yapılmışlardır. Apsis arkasında ambulatory (çevre koridoru), ışınsal şapeller, batı cephede ve transept girişlerinde kule, rozas pencere, kilise duvarları ve alınlıkla rina kabartma ve heykeller, pencerelere vitray yapılması üslubun önemli özellikleri arasında bulunur. Gotik kiliselerde transept ve nef arasındaki ayırıcı bölmeler kaldırılarak bu bölümler birbiriyle bağlanmıştır.
Gotik katedrallerde boyutlar yükseldikçe örtü sistemini desteklemek için uçan payandalar yapılmıştır. Payandaların taşıyıcı görevini üstlenen cepheleri rahatlatmasıyla daha büyük pencere ve kapı açıklıkları yapılabilmiş bu da pencerelerin vitraylarla (renkli cam işçiliği) kapatılarak süslenmesini sağlanmıştır.
![]() |
Saint Denis Katedral -Vitraylardan düşen renkli ışık |

![]() |
St. Denis Katedrali Kaburga-Tonoz Üst Örtüntüsü |
![]() |
(John Fleming, Hugh Honour),Dünya Sanat Tarihi (syf,376) |
Saint Denis Katedrali'nden sonra inşa edilen Chartres Katedrali Gotik üslubun en ünlü yapılarındandır. Uçan payanda ilk kez bu yapıda kullanılmıştır.
![]() |
Chartres Katedrali (Fransa, 1194-1220)![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hac amacına hizmet eden Chartres Katedralinde nefin yer döşemesine bir labirent işlenmiştir ve hacılar çeperden başlayarak merkeze doğru bu labirenti yalın ayak dans ederek tamamlarlar. ![]() |
Gotik katedrallerin en ünlüleri arasında bulunan Paris Notre Dame Katedrali Paris'in gururu ve ekonomik özgürlüğünün sembolü olarak yerel tüccarlar tarafından Meryem Ana'ya ithafen yaptırılmıştır.
1163-1345 yılları arasında tamamlanan katedralin inşası uzun yıllar sürdüğünden yapıda çok sayıda mimar çalışmış ve üslup değişiklikleri ortaya çıkmıştır.
![]() |
Paris Notre Dame Katedrali |





Kısa bir anektod: 19. yy başlarında Paris şehir planlamacıları bakımsızlığından ötürü Notre Dame Katedrali'ni yıktırmak isteyince, ünlü Fransız yazar Victor Hugo, halkın ilgisini yapıya çekmek için Notre Dame'ın Kamburu adlı romanını yazmıştır. Roman, katedralin kurtarılması için kampanya başlatılmasını sağlayarak yenilenmesinde büyük rol oynamıştır.
Paris şehrinden Fransa'nın tümüne yayılan Gotik üslubu tüm Avrupada aynı anda aynı biçimde görülmemiştir. Bu üslubun en önemli örneklerinden olan İngiltere'deki Cambridge Kings College Şapeli, Fransadaki örneklerden oldukça farklıdır.
![]() |
Cambridge Kings College Şapeli |
![]() |
1446-1515 yılları arasında John Wastel ve Reginald Ely tarafından yapılan tek nefli şapel, yapının tamamını örten yelpaze tonozlarla örtülüdür. |
![]() |
Hollanda, Almanya, Belçika, Avusturya, İtalya gibi ülkelerde de görülen Gotik üslubun önemli örnekleri arasında; Köln Katedrali, Almanya (1248-1880) ![]() ![]() St. Stephan Katedrali, Viyana (1147-1160) Şu videoyu çok beğendim. ![]() St. Vitus Katedrali, Prag (1344-1929) Prag St. Vitus Katedrali, Prag (Dakika 9.37) ![]() Toledo Katedrali, İspanya (1226-1493) ![]() ![]() Siena Katedrali, İtalya (1215-1263) ![]() |

Floransa Santa Croce, İtalya (1294-1442)

Floransa Katedrali (Santa Maria del Fiore), İtalya (1296-1436)


Milano Katedrali, Floransa Palazzo Vecchio, Siena Palazzo Publico (Halk Sarayı), Venedik Düklük Sarays, Oxford Christ Church College, Avignon Papalık Sarayı bu üslupla yapılmış Avrupadaki sivil mimarlık örnekleridir.
Yararlanılan Kaynaklar
John Fleming, Hugh Honour, Dünya Sanat Tarihi (1982), (Alfa Yayınevi 2016)
Germaner, S. (1997). "Gotik Üslup", Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi
Gombrich, E. H. (1986). Sanatın Öyküsü
Wikipedia.org
https://mobile.twitter.com/harf_olarak/status/1118571671869362178
Yorumlar
Yorum Gönder