Ana içeriğe atla

Kafkaesk bir an

 

Franz Kafka üzerine bir şeyler söylemek ve eserleri hakkında konuşmak için de çok geç kalındı. Yazarı resmen üç haftalık fenomen gibi tükettikler.ajaj Fakat yine de hissettiklerimden bahsetmek istedim. Beni oldukça etkiledi çünkü. Of.

Kafka'ya herkes gibi benim de ön yargım vardı, bir gün indirimdeydi İşbankası Kültür Yayınları, dedim Dönüşüm, Şato ve Dava'dan başlayayım. İlk Dönüşüm'ü okumuş epey sevmiş, sonra ara vermiştim. Daha sonra, -nolduysa artık (?) kitap stoğum tükenmiş olabilir- Şato'yu okuduğum an, tüm eserlerini okumam gerektiğini düşündüm hemen, çok geç kalmıştım, Şato'yu ummadığım ölçüde sevdim çünkü. Niye ummuyorum? O kadar da salt popüler kültür ayrıştırması değilmiş -daha kaç esere böyle yabancılaştık, gündemden düşmesini bekliyoruz kim bilir- Kafka'ya da bunu yapmayıp şans verince artık, Şato'yu sığdıramamla birlikte yere göğe, dedim bu işaret devam et. 

Fakat Kafka biliyorsunuz, varoluşcu. Bir takım sancılar çekmemiz gerekiyordu çekecektik. Çektik.

Hiç iyi yapmadım tabii. Araya da Elias Canetti'nin Körleşmesi'ni sıkıştırdım üstelik. Şöyle de bir cümle geçti Körleşme'nin önsözünde -o yüzden bu ayrıntıyı belirtiyorum-

  • "Körleşme'nin 'Ölüm' başlığını taşıyan sekizinci bölümünü bitirdikten hemen sonra Kafka'nın 'Dönüşüm'ü' elime geçti. O sıralarda benim için bundan daha mutlu bir olay düşünülemezdi... Özlemini çektiğim arı ve soğukkanlı anlatımın en yetkin örneğini bulmuştum. O zamana kadar kendi başıma bulmaya çalıştığım bir şey, bu kitaptan daha önce gerçekleştirilmişti." 

Ölüm bölümü, kitabın 130. sayfasından itibaren başlıyor. Ana karakterin ölündüğünün sanılmasından sonra, karısıyla aralarında geçen sürtüşmeler, miras davası ve kavgaları ile devam ediyor. Daha sonrasında polisler, münakaşalarla devam eden roman bambaşka şeylere işaret ederek bitiyor. - bu romana ayrıca değindim- Bu durumlar ama Kafka'nın etkisinde kaldığının göstergesi olabilir yazarın. O yüzden Canetti bunu belirtmiş olabilir. Onun bu kadar etkilendiği şeyden biz nasıl etkilenmeyecektik.

Franz Kafka'yla karşılaşmam benim, bence çok geç oldu ama. Yani lise yıllarımda Dostoyevski ile karşılaşıp Kafka'yı es geçmiş olmam şaşırtıcı. Bir kaç yıl sonra onunla tanışmayı düşünsem de onunla ilgili oluşmuş bütün popüler gündem söylemlerinden dolayı ona karşı mesafemi uzun yıllar korudum. Çünkü bir şey aşırı popüler hale geliyorsa bazen uzak kalmak istiyorsunuz. Bu engellenemez bir içgüdü. Ya da benim içgüdüm. -benim iç güdümün kafası karışık- Fakat geçtiğimiz aylarda Kafka'nın Dönüşüm ve Şato kitaplarını okuma fırsatım oldu. Öyle hiç araştırmadan, konularına bile bakmadan. Önemli de değildi artık bunlar. Franz Kafka'nın çünkü iflah olmaz bir varoluşcu olup olmadığı üzerine yeterince kafa yormuştum. Artık eserleri onun felsefesini anlamak için zaten okunmalıydı. 

Yanılmamıştım, varoluşsal bir takım sancılarla debelenen ben iflah olmaz bir Kafka sever olacaktım. Oldum. Neydi beni onu sever yapan, bilmiyorum -belki Kafka'nın roman karakterleriyle oluşturmak istediği o şey; o kaotik, o başı muğlak, sonu da herhangi bir ulaşma arzusu içermeyen ortamları; kendi deyimiyle o kafkaesk(gizemli/ürkütücü) havayı mı yansıtmaları karakterlerinin, konularının-bilmiyorum tam olarak karşılığı nedir bu karakterleri tanımlamanın, ama o şey, o hayatla barışık olamama hali, o yapamama bir şeyi, bir sebepten ötürü becerememe hali, o yabancılaşma kendine, başlayamama, bitirememe, tekrar başa döneceğini bile bile yapmayı eyleme ve yaşamın o gizinde boğulma, yaşamı yaşama işi; yaşayamama ve akabinde tüm bu her şeyin kelimelerle vücut bulmuş hali eserlerini benim için değerli kılandı sanırım.

Nasıl bir yoğunluktan çıktıysam artık paragraf bile kendine yabancılaştı.

3 Temmuz 1883'te Avusturya-Maceristan’ın Bohemya Bölgesi’ne bağlı olan, günümüzde Çek Cumhuriyeti'nin başkenti olan Prag ’da Dünya'ya geldi Franz Kafka.

Ama ne gelmek.

Almanca konuştuğu için Çekler’e, Yahudi olduğu için Almanlar’a yabancı bir insan olarak hayatına devam etti.

O dünyaya gelmeden üç yıl önce 1881'de Dostoyevski öldü. 17 yaşındayken Nietzsche'e de gitti. Kierkegaard ise ondan 23 yıl önce zaten ölmüştü. Kendisi ve yalnızlığıyla bi Kafka kaldı ortada.

Dün bir yayın izledim anlatıcı bir alıntı yaptı: 

  • "Cioran, der ki; kitaplarımı okumasını istediğim herkes zaten öldü." 

Kafka'da bugün baş yapıtları olarak mimlediğimiz romanları Dönüşüm, Dava, Şato ve Amerika gibi eserlerini yayımlayamadan ölmüştür. Çoğu kimselerce yarımdır bu romanlar, bence zaten Kafka'nın bir konuyu tamamlama ihtimali yok. Yarım kalmalıydı o romanlar. Çünkü içerisinde bulunduğu mevzu yarım. Mevzumuz yarım. Fakat Kafka, yarım olmalarını elbette sorun yapmıyordu çünkü zaten öldükten sonra hepsinin, tüm eserlerinin yok edilmesini istemişti. Yani zaten yayımlayacaktı. Ancak arkadaşı, Max Brod, Franz Kafka'nın ölümünden sonra tüm kitaplarını yayımlamıştır. 1924'te de 40 yaşında veremden ölür Kafka. Geriye de bize onmaz bir acı bırakır. 

Babaya Mektup'unu okudum bu yukarıda belirttiğim romanlarından sonra Kafka'nın. İnce narin ve kırılgan bir yapısı olduğu için babasıyla çok da uyumlu olduğu söylenemez. Her toplumda az ya da çok bir şekilde baba otoritesini üzerinde hissetmeyen çocuk yoktur, bilirsiniz. İsterseniz çok kırılgan olun, isterseniz asi. O da babasına asla göndermediği bu itiraf mektubunda babasından neden korktuğunu, üzerindeki baskının ne gibi sonuçları olduğunu çok samimi bir dille yazmış. Ben de yazsam mı diye düşündüm okuyunca. Ve belki de bu yüzden hiç çocuğu yoktur onun. Bu şekilde otoriter davranma özelliği anne babalara doğumla vahiy iniyor olabilir. Hepimiz bozuk olabiliriz.

Ama öyle ama böyle artık hukuk eğitimi almaya karar verdiğindeyse Franz Kafka, bir sigorta şirketinde çalışmaya başlar ilk, sonra da işçi kaza sigorta kurumuna geçer. Kapitalizmin soluğunu yeni yeni hissettiğimiz 20. Yüzyılın başlarında Kafka, işçilerin haklarını savunmayı düşlediği bu işte, işçilerin savunulmak gibi bir isteklerinin olmamasıyla iyice bunalıma sürüklenir. Savunulmak mı. Neden? Beyler daha fazla kızsın diye mi, kavulmak için mi? İşçilerin hakları falan yoktur. 

O yüzden yaptığı iş Kafka'nın sadece kağıtları derlemek- toplamak, imzalar atmak gibi bürokratik işledir. Yani hiçbir şey... Aslında Kafka, kendi içsel sıkıntılarını yazar kitaplarında. Kendi hayatından yansımalar buluruz her cümlesinde. Yarı otobiyografiktir de bir yandan eserleri. 

Dönüşüm'de gözlemlediğimiz o içine sinmemişlik. O böcek hissetme hali, dahası o böcek halinin etraflarca asla yadsınmaması/kabul edilmesi,o aslında yok olma, o ait olamama istenci- bilmiyorum sıkışmışlık- çok felsefi bir boyuta aitmiş gibi gelmişti Gregor Samsa'nın hikâyesi bana yük ezilmişliğinden çok. Kendine yabancılaşma söz konusuydu. Sonsuz cevap arayışlarının sonsuz cevapsız kalışları gibi. Babaya Mektup'u okuyunca aslında Dönüşüm ben de çok yerine oturdu. Gregor Samsa'nın bir gün yatakta uyanıp kendi böceğe dönüşmüş olarak bulduğu bu hikaye çoğumuza yabancı değil aslında. 

Şato'da da çok şey değişmedi. Şato'yu genelde en son, mektuplarından hemen önce okunması gerektiğini söylerler, ben Dönüşüm'den hemen sonra okudum. Sonrasında Şato'yu, Dava izledi.

Şato'da da Dava'da karakterimiz K. Harfi ile kodlanmış. Bu yüzden bu K. harfi Kafka'nın kendisi mi diye düşüyor olanlarımız çok. Varsaydık ki öyle. 

Şato da başlı başına bir olamama romanı. Baştan aşağı toplumsal taşlama örneği. Absürtlüklerle dolu trajedi. Hatta komedi. Okurken bu karamsar hikâyeyi, istemsiz gülüyorsunuz bu ironik mizaha. 

Kitabın adının Şato olması yanıltmasın sizi, Şato 20. Yüzyıl romanı. Sanayi devrimiyle gelen kapitalizmin gerekli kıldığı bürokrasi kavramı Kafka'nın tam olarak kavgalı olduğu hâl diyebiliriz. Şato bilirsiniz Gotik mimari özelliği gösterir. Yani bir yerde korkunçtur. Hiyerarşiktir aslında kendi içinde. Belirli bir süre devlet işleri yürütülmüştür içerisinde. Alttan üste doğru mevki artışı gözlemlenir. Şato varlığıyla bile dokunulmaz, ulaşılmazdır. İnsanların üzerindeki o baskıcı eldir, üstenci dildir. Bu yüzden daha başlarken hissedersiniz bir şeyler yine yolunda gitmeyecek.

Kitabı okurken yer yer Kadastrocunun Dramı olmalı dedim kitabın adı. Cidden. Şatoya bir görev için atanan kadastrocunun görevini yapması için görüşmesi gereken o üst kimliklere yani Şato'ya asla ulaşamamasını okuyoruz kitap boyu. Bu hiyerarşi içinde insanların ötekileşmesi birbirine yabancılaşması da cabası. Üstüne üstlük bu bürokratik sıkıntılar öyle uzun sürüyor ki K.'nın başına neler gelmiyor; Frieda ile nişanlanıyor, işi henüz onaylan/a/madığı için okulda hademelik yapıyor, Olga ve ailesinin bu bürokratik hengamedeki hikayesine de kulak misafiri oluyoruz. Bir ailenin ötekileşmesine şahit oluyoruz.

Kadastrocuyu K. şekilde karakterize etmiş yazar, aslında bir adı yok, adının bi önemi var mı hem.¿ ( Kim o. Belki hepimiz) Kitap yarım kalmış diyorlar. Bu kitap zaten hep yarım kalacaktı. Çünkü bu mevzular asla tam layıkıyla hallolmaz.

  • "Sana nasıl anlatsam acaba?" dedi Olga. "Olacaklardan korkmuyorduk, zaten mevcut durumdan yıpranıyorduk, cezanın tam ortasındaydık. (syf,234)
  • "Her gün yeni baştan boşuna, hiç bir değişiklik umudu olmadan dikilip durmak ve beklemek insanı yıpratıp çaresizliğe sürükler ve sonunda insan bu çaresiz dikilip durmayı bile beceremez duruma gelir.(254)

Aslında şu iki alıntı çok şeyi ifade etti sanırım.

Roman da hayat da böyle. Yoruldum git bakma. Üstüne aynı isimli filmini de izledim kitabın.(The Castle (German: Das Schloß),1997) Daha berbat hissettim. (Böyle hissetmeyi seviyorum sanırım.) Yoğun bir halledilememe, yarım kalmışlık mevcut her yaşanılan anda.

Bak ne diyor yönetmen filmleri için, "kimsenin kolayca ve içi rahat bir şekilde seyredemeyeceği filmler".

-heh üstüne bastın. Kafka'da öyle inan. Bilerek seçtin bence onu sevgili Haneke. Beni sıkıntılara gark ettiniz çiçeğim. Ama bu güzel. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

his soykırımı

yapamıyorsan yapamıyorsundur. dimağın çünkü ısrarsız/ ve diğer her şey gibi sonunu bilemediğin bir kaos içinde büsbütün avuçlarında parıldayan hengamenin götürdükleri ile yüksünük, savruk, süreğen bir çağrışım yılgın ve üstelik son sürat giderken bu yılgıyla, sızlıyor burnun, içindekilerle dolu kafan ağır, güne dönen yüzün sararık, tırnakların mor ve pek çok şeyi yitirdiğin o günün akşamı aidiyetin siliyor her şeyi /block/daha fazla block/ biliyorsun korkak olmanın sırası değil, akıyorken hayret direnç gösterebilmen huzursuz bağdaşıklığa beyhude neden çünkü his soykırımı adı e biraz nüktedan. 🎧 Wherever i may roam

Kendini de birlikte götürmüş 🎧

• "Sokrates'e birinin yolculuklarla hemen hemen hiç değişmediğini söylemişler. "Eminim ki, kendini de birlikte götürmüştür" diye yanıtlamış Sokrates."¹ Yoksa madem hepimize bu cihanda bir yer, olmayan o yerde buluşacağızdır gibi, nereye kadar gideceğiz ya da duracağız çünkü yo lun sonunda bir yerde mutlaka toplanacağızdır. Ama değil mi ki oraya da aidiyet hissedemeyiz oradan da gidesimiz gelir orayı da kalabalık yaptık çünkü, orası da bir yer'leşti, resmiyet kazandı. Olur bu. Hep oldu. Buna direnmeyelim elbirliği edelim tamam kabul ama cihansız olup bir yerde de buluşmayalım lütfen. Kendilerimizi geride bırakabilir miyiz? Bu böyle herkesin kendine ait müstakil cihansızlığı olarak devam etse olmaz mı? Tamam kendini cihansız hissedenler güruhu olarak varlığınızın saptanmış olmasına hayır hiç asla lafım yok fakat sayınızın artmasından bir miktar rahatsızlık duyuyor olmam cihansızlığımı benciliyorsa, rahatsızım, müstakil cihansız olayım istiyorum, cihansızlıkla...

Yol

Bir film sahnesi bazen düşündürüyor insanı. Olmak istediğimiz yerler var. Olması istenilenler sürüncemede. -yıllardır aynı bak. Pencerelerden dışarıları izliyorum hep. Yollar dağlar, ağaçlar var. Birileri yürüyor. Gün dönüyor. Yere bişey düşürüyor biri, arabasının farı yanmıyor diğerinin, geçen biri çöp kovasına çarptı, yitti sonra gün. Akşam oldu. Sokak lambaları yanıveriyor gün yitince. Kemikleri sızlıyor mezardakinin, ısınmıyor, aydınlamıyor hiçbir mezarlığın içi, soğuk bu aralar; karşı evin bacası tütüyor, güneş gelir birazdan, çok az ama işi başından aşkın.-yazgısına sarılmış uçuyor son kuş. .. Meşhur bir hikaye var onu bilirsiniz.-yol hikayesi.Yolculukta tanırmışsın insanı. İçe gidileni kastetmediler ondan şüphesiz, kanla, başla, ayakla yürülüneni diyorlar. Olsun yine de ne kadar tanıyabilirsin ki bir insanı, öyle hemen tanınılabiliniyor mu. -sen de herkes gibiymişsin- Başka olmak için uğraşılabilinirmiş gibi. Dönüp durup yaşıyoruz hepimiz. Dönüyor filmler, toparlanıp gidiyoruz, ...

tüm bu oluş

| Niye ve şimdi bunun sırası mı bilmem fakat bir yerden düşmek isteseydim bu muhtemelen evrenin kenarı olurdu. Niye düşmek isterdim bilmiyorum. Evrenin ama mevzuyla kendisini ilişkilendirmesi bi hayli zor. Bir kenarı Stephan Hawking'e göre bile yok. Artık son kanıya göre evren sınırsız ama sonlu. Bir gün yok olacak ama üzgünüm canım kendim bir kenarı yok. :') Başlangıcıysa biraz kaoslu şaibeli entrikalı türk dizileri gibi süzüm süzüm süzülüyor. Evren ve ona oturtmak istediğim muhtemel tanımlar konusunda kafam evet biraz karışık. Gaz ve toz bulutlarını tenzih ederiz ama kim bu gaz ve toz bulutları. Khaos'un oğulları?. O zaman adları Gasos ve Tosos olmaz mıydı. Gasos ve Tosos diye yedi bölümlük mini dizi yazmamı isteseydi Netflix. -istemedi. Konumuz bu değil. Belli ki esaslı bir gazdan ve hatırı sayılır bir tozdan bahsediyorlar. Biz de anıyoruz. Mitolojide geçmemesi ya da bizim bir şekilde de olsa mitolojide yaşamadığımız gerçeğiyle birlikte biraz geçenlerde James Webb'in...

Vincent Van Gogh

Bundan bir-iki hafta kadar önce öyle dururken, yine okunacak ve yapılacak tonlarca şey varken, Loving Vincent'i izledim. Loving Vincent, Afiş Loving Vincent (Vincent’ı Sevmek), 2017 yapımı bir drama. Bu biyografik dramayı Van Gogh üzerine yapılmış diğer filmlerden farklı kılan, filmin 65.000 karesinin her birinin 100 ressam tarafından kanvas üzerine yeniden çizilerek yapılmış, yağlı boya çizimlerinden oluşturulması. Loving Vincent, 2017 Filmde V. Van Gogh'un ölümünden sonrası işlenmiş.  Gerçekten ihtihar mı etti yoksa bu bir cinayet miydi, gibi sorular çerçevesinde ilerliyor film. Adeta Van Gogh'un resimlerinin hareketlendirilmiş hali. Muazzam bir emek. film hakkında   En son buna benzer The House diye bir dizi/film izlemiştim. O da stop-motion tekniğiyle keçeden yapılmış canlıları hareket ettirilerek çekilmişti. Bu işi bu resim karelerinin her birini yeniden çizerek yaptıklarını göz önünde bulundurarak, Loving Vincent filmindeki emeği biraz olsun gözünüzde canladırab...